L’EDUCACIÓ A EXPEDICIONES
Busco en el meu cap algunes paraules característiques de l’acció socioeducativa que els educadors socials podem desenvolupar en la nostra pràctica professional, acompanyant a les persones en els seus processos de desenvolupament integral.
Finalment trio les següents:
ACCIÓ: Com el que volem provocar en les persones individuals que conformen la ciutadania. De vegades sent simples observadors i/o acompanyants d’aquestes accions, i d’altres participant activament.
TRANSFORMACIÓ: Com a objectiu general, principal i final de totes les accions que provoquem i acompanyem. Una transformació real que vagi fent evolucionar a les persones a estadis de major satisfacció i participació social. Fent d’aquestes persones, els protagonistes de la societat futura. Una societat futura que entre tots anem construint, com membres actius d’una societat educadora.
COL·LABORACIÓ: Com la metodologia principal que el món de l’acció socioeducativa vol desenvolupar. Col·laboració a diferents nivells: amb les persones amb les que treballem, amb d’altres professionals del món social i amb professionals d’altres especialitats. És d’aquesta manera que el treball comunitari planteja que desenvolupar accions i projectes de forma col·laborada entre els membres de les xarxes comunitàries dels territoris concrets, on tothom aporta i tothom guanya, que s’assoleixen uns resultats satisfactoris, positius i perdurables per a totes les parts participants del procés.
Precisament el projecte EXPEDICIONS ens ofereix una oportunitat única per desenvolupar tot el descrit en els paràgrafs anteriors. És un projecte amb multiplicitat d’accions, al voltant de la residència i també a posteriori, ja que els educadors fan sostenibles en el temps la presència d’aquestes accions. El projecte està pensat, concebut i desenvolupat des de la col·laboració a molts nivells: amb els nens, les famílies i els veïns dels tres territoris, entre els professionals participants, també amb els professionals existents al territori, etc. I evidentment per tal de provocar reflexions, qüestionaments i transformació.
I és que és a través de l’EDUCACIÓ (escrita en majúscules i negreta per explicitar-li la major importància possible) i a través de les seves infinites formes d’expressió, que creiem que podem arribar a transformar la societat en quelcom més just i divertit per a tots, i on tothom gaudeixi de les mateixes oportunitats de desenvolupament vital.
Escrit realitzat per Alba Zamora Educadora de la Fundació Casal l’Amic
Tags : Tarragona
Vous pouvez suivre les commentaires de cet article via le flux RSS 2.0.